Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Machtige medewerker van Lula vrijgelaten

Datum : 28/06/2018
Land : Brazilië

Machtige medewerker van Lula vrijgelaten

Een Braziliaanse rechtbank beval dinsdag de voorlopige vrijlating van voormalig minister Jose Dirceu, die een van de belangrijkste figuren was in de regering van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva. Dirceu, een sleutelfiguur binnen de Arbeiderspartij (PT), werd veroordeeld tot 30 jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens corruptie, het witwassen van geld en criminele binding met de corruptiecirkel van Petrobras.

Volgens Agencia Brasil besliste de Tweede Kamer van het Federale Hooggerechtshof (STF) met drie tegen één stemmen om Dirceu voorlopig vrij te laten, terwijl zijn verdedigingsteam een beroep doet op hogere rechtbanken. Rechter Dias Toffoli van  Hooggerechtshof riep op tot de vrijlatingvan Dirceu, gezien het feit dat zijn straf zou kunnen worden verlaagd door hogere rechtbanken, een motie die werd gesteund door twee andere leden van de Tweede Kamer. Dirceu's verdedigingsteam diende een motie in bij de STF, met het argument dat hij zijn beroep niet had opgebruikt.

De voormalige stafchef van de ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff zat sinds mei in de gevangenis, op beschuldiging een van de leiders te zijn van een corruptiering gericht op Petrobras die gedurende meer dan een decennium miljarden dollars verduisterde.

Dirceu was tussen 1995 en 2002 voorzitter van de PT en werd gezien als een potentiële opvolger van Lula. Zijn politieke carrière viel uiteen in 2005 toen hij aftrad als wegens het 'Mensalao'-schandaal, waarbij de regering parlementariërs van de oppositie omkocht om voor belangrijke wetgeving te stemmen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug