Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Machtigingswet voor Nicolás Maduro

Datum : 15/11/2013
Land : Venezuela

Machtigingswet voor Nicolás Maduro

Venezuela’s Nationale Vergadering heeft de weg vrijgemaakt naar meer macht voor president Nicolás Maduro. Als de nieuwe maatregelen in gaan, zou Maduro een jaar lang per decreet kunnen regeren. Dit houdt in dat hij snel wetten kan maken of kan aanpassen, zonder de gebruikelijke wettelijke processen die hieraan vooraf gaan. De grondwet staat dit niet toe, maar kent ook geen beperkingen van de zogenaamde machtigingswet (ley habilitante) die Maduro hier toe in staat stelt.

Per decreet regeren kan gevaarlijk zijn doordat er veel afhangt van één persoon, maar is door snelheid wel effectief in noodsituaties.  Het wetsvoorstel dat hem deze macht kan geven moet nog bestudeerd worden door een speciale commissie en een tweede keer besproken worden, maar er worden geen significante veranderingen meer verwacht. Maduro zegt dat hij de nieuwe wet zal gebruiken om corruptie en de economische crisis aan te pakken. Critici zeggen echter dat hij met zijn nieuwe macht de oppositie het zwijgen op zal proberen te leggen.

Het wetsvoorstel is in de eerste ronde goedgekeurd nadat een parlementslid van de oppositie werd vervangen door iemand die loyaal was aan de regering. Dit zorgde ervoor dat de ene extra stem die nog nodig was voor de goedkeuring van de machtigingswet verkregen werd. De stem kwam niet als een verassing, maar zorgde desalniettemin voor openlijke kritiek van de oppositie, die zei dat de regering met deze wet de oppositie zal onderdrukken voor de lokale verkiezingen in december.Het enige doel van deze wet zou zijn om kritische stemmen in Venezuela het zwijgen op te leggen, zoals NGO’s en politieke partijen met andere visies.

President Maduro vroeg het parlement in oktober al om hem speciale bevoegdheden te geven om te strijden tegen corruptie en wat hij noemde ‘economische sabotage’. Venezuela heeft te maken met tekorten van voedsel en basisproducten, stroomstoringen en een jaarlijkse inflatie van rond de 54 procent. Voormalig president Hugo Chávez viel keer tijdens zijn veertien jaar durende machtsperiode vier maal terug op machtigingswetten. Zijn voormalig vice-president en gekozen opvolger Maduro heeft gezegd Chávez’ beleid door te voeren, maar heeft niet dezelfde steun als Chávez genoot.

Bron : BBC, El Universal (Venezuela)
Bookmark and Share


Terug