Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Machtsvacuüm leidt tot ontbossing in Colombia

Datum : 14/07/2017

Machtsvacuüm leidt tot ontbossing in Colombia

Het gebied in Colombia dat gedurende 2016 ontbost werd, was niet minder dan 44 procent groter dan het voorgaande jaar. De oorzaak? De demobilisatie van de FARC rebellen.

Na het historische vredesverdrag  tussen overheid en rebellen eind 2016, werd er niet minder dan 178.597 hectare aan oerwoud verwoest, met name in afgelegen gebieden die voordien onder controle stonden van de FARC. Door de ontwapening van de rebellen zagen illegale houthakkers en mijnwerkers hun kans schoon in tot dan toe onbereikbare gebieden.

Tientallen jaren had de FARC de ontbossing in gebieden onder hun controle beperkt, deels om ongezien te blijven voor regeringsvliegtuigen. Burgers die onder de FARC 20 procent van hun land bebost moesten laten, begonnen hun boerderijen in snel tempo uit de breiden. “Mochten we vroeger niet meer dan twee hectare bos per jaar omhakken, (eind vorig jaar) werd in één week 100 hectare omgehakt en daar kunnen we weinig tegen doen”, aldus Jaime Pacheco, burgemeester van Uribe in de oostelijke provincie Meta.

Gedurende hun 53-jarige bestaan stond de FARC niet bekend als een milieubeweging. In sommige gebieden beschermden ze, uit eigenbelang, het bos maar in andere gebieden legden ze cocaplantages aan in voormalig bosgebied of werd het oerwoud opgeofferd aan illegale goudwinning. Veel schade werd ook veroorzaakt doordat oliepijpleidingen gebombardeerd werden.

Milieugroepen hadden de overheid gevraagd om snel de lokale macht van de rebellen over te nemen, maar dat is niet gebeurd. “Het is hier net het wilde westen tijdens de land rush”, aldus milieuactiviste Susana Muhamad.

Noorwegen heeft inmiddels zo’n 2,6 miljoen euro toegezegd voor een project dat boeren alternatieve bronnen van inkomsten moet bieden en Colombia’s bossen moet beschermen. Het huidige Colombiaanse bosareaal is het achtste in grootte van de wereld.

 

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug