Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Machtswellust oorzaak ondergang Teotihuacán

Datum : 27/10/2011
Land : Mexico

Machtswellust oorzaak ondergang Teotihuacán

De concentratie van macht en rijkdom van de heersende klasse vanaf de derde eeuw na Christus, is hoogstwaarschijnlijk de reden voor het verval van de pre-Columbiaanse stadstaat Teotihuacán. Dat zegt de Noord-Amerikaanse hoogleraar George Cowgill van de Universiteit van Arizona. Cowgill onderzocht de in centraal Mexico gelegen ruïnes van de stad om de politieke ontwikkeling te reconstrueren.

De onderzoeker beweert dat Teotihuacán waarschijnlijk is ontstaan tussen 200 en 100 v. Chr. uit een samengaan van verschillende groepen om zich te verdedigen tegen een belangrijk machtscentrum uit die tijd: de stad Cuicuilco. "Die fusie kan alleen plaats hebben gevonden als de politieke gewoonten van de verschillende volken niet veel verschilden. Er moet sprake zijn geweest van een machtsevenwicht. Vanwege het evenwicht kon de stadstaat zich razendsnel ontwikkelen tussen ongeveer 0 tot 200 na Christus. Maar vanaf de derde eeuw komt er een serie machthebbers die de onderlinge machtsverdeling niet respeert en treedt het verval in. In de derde en vierde eeuw verwoestten inwoners van de stad de belangrijkste tempel en piramides als protest tegen de heersers", aldus de onderzoeker.

 

 

 

 

Bron : El Mundo
Bookmark and Share


Terug