Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Macri wil binnenlandse veiligheid versterken

Datum : 24/07/2018
Land : Argentinië

Macri wil binnenlandse veiligheid versterken

De Argentijnse strijdkrachten moeten de binnenlandse veiligheid gaan versterken, vindt president Mauricio Macri. Hij wil de krijgsmacht moderniseren om het hoofd te bieden aan “uitdagingen van de 21eeeuw”, zoals drugshandel en terrorisme. Oppositie en mensenrechtenorganisaties bekritiseren het plan.

Sinds 2006 worden de strijdkrachten alleen ingezet ter verdediging van militaire aanvallen van buitenlandse staten. Deze doctrine werd ingevoerd met de militaire dictatuur van 1976-1983 in het achterhoofd. In deze periode verdwenen naar schatting 30.000 mensen, meer dan 2000 militairen werden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. De macht van het leger en de invloed op interne aangelegenheden werd verminderd. Ook wordt de begroting sinds 1983 continu verlaagd. Met minder dan 1 procent van het bruto binnenlands product is het een van de laagste van Zuid-Amerika.

Macri benadrukt dat het doel van de verandering is om “alle twijfels over democratie en het leger weg te nemen door het te moderniseren, zodat het zijn belangrijkste taak kan vervullen: het beschermen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Argentinië”. Eerder deze maand kondigde Macri aan het salaris van de militairen met 20 procent te verhogen, ondanks de verregaande bezuinigingen in het land.

Bron : El País, Anadolu Agency
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug