Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro aan het stuur, maar voor hoe lang nog?

Datum : 01/05/2019
Land : Venezuela

Maduro aan het stuur, maar voor hoe lang nog?

Vorige week berichtten wij dat de kracht van de verzetscampagne tegen president Nicolás Maduro leek af te nemen. Maar niets is minder waar, getuige de massale protesten van gisteren en het hardhandig optreden van de overheid, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties tenminste honderd gewonden zijn gevallen.

De strijd is echter nog niet beslist. Gisteravond ging het gerucht, vooral aangewakkerd door de Amerikaanse regering, dat Maduro op het punt stond het land te verlaten. Er zou al een vliegtuig gereed staan. Het gerucht werd mede gevoed doordat Maduro al een aantal uren niet in het openbaar meer verschenen was. Hetzelfde gold voor zijn tegenstander, Juan Guaidó, wat bij journalisten de vraag opriep of er tussen beiden werd onderhandeld.

Maar vanmorgen meldden alle kranten dat Maduro verklaard heeft dat de staatsgreep mislukt is en dat trouwe legereenheden erin geslaagd waren de, volgens hem, kleine groep samenzweerders tot overgave te dwingen. Maduro zei dat de samenzweerders niet ongestraft zullen blijven en dat hij er niet aan twijfelt dat zijn regering blijft overwinnen in de maanden en jaren die voor hen liggen.

Juan Guaidó sprak dit tegen in een videobericht dat op een onbekende locatie was opgenomen. Volgens hem wordt Maduro niet langer gesteund door het leger. Guaidó sprak ook niet van een militaire staatsgreep, maar van een “vredige rebellie” waarbij hij verwacht dat ook vandaag, 1 mei, weer vele aanhangers de straat op zullen gaan. Tegelijkertijd heeft ook Maduro zijn aanhangers opgeroepen op de Dag van de Arbeid de straat op te gaan in een “mars van miljoenen arbeiders”.

Nicolás Maduro, van oorsprong buschauffeur, zit nog aan het stuur, maar niemand weet hoe lang dit nog zal duren, en vooral ook hoe het daarna zal gaan in het land dat al enkele jaren in een diepe economische en politiek-sociale crisis verkeert. We houden ons hart vast voor vandaag.

Bron : NOS, The Guardian
Bookmark and Share


Terug