Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro klaar voor verkiezingen in Venezuela

Datum : 25/01/2018
Land : Venezuela

Maduro klaar voor verkiezingen in Venezuela

De Venezolaanse Grondwettelijke Vergadering, die aan de kant van de regering staat, heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd voor het einde van april.

President Nicolás Maduro vertelde tijdens een bijeenkomst aan duizenden aanhangers dat hij klaar is voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. “Het is een juiste beslissing. Imperialisme en rechts probeerden de economie over te nemen”, zei hij.

Analisten beschreven de aankondiging van Maduro als een poging van de heersende socialistische partij om gebruik te maken van de chaos binnen de oppositie en de controle te houden vóór de economische crisis van het land nog nijpender wordt.

De oppositie is verzwakt en verdeeld en veel van de potentiële presidentskandidaten zijn ofwel in vrijwillige ballingschap ofwel zitten in de gevangenis. Maar volgens voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles is de regering zo weinig populair dat ze de verkiezingen kan verliezen.

 “De regering en haar leiders irriteren de meerderheid van de Venezolanen”, zei hij in een tweet en hij riep de oppositie op zich te verenigen om de democratie te redden. Capriles kan niet meedoen aan de verkiezingen omdat hij afgelopen april voor vijftien jaar is uitgesloten van een openbaar ambt wegens misbruik van pubkieke fondsen toen hij gouverneur was van de provincie Miranda. Hij ontkent dit en zegt dat het om een ‘politiek gemotiveerde’ aanklacht gaat.

 

Bron : The Guardian, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug