Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro verdubbelt minimumloon tegen hyperinflatie

Datum : 02/05/2018
Land : Venezuela

Maduro verdubbelt minimumloon tegen hyperinflatie

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, kondigde 30 april aan dat hij het minimumloon met 95 procent zal verhogen, in een poging de hyperinflatie in het door crisis getroffen land te bestrijden. De economische ineenstorting van Venezuela geldt als een van de ergste in de moderne geschiedenis.

Met een officiële wisselkoers van 69.000 bolivar per dollar, is het maandsalaris na de verhoging 37 dollar waard. Dit is hetzelfde bedrag als op 1 maart, toen de wisselkoers op 35.000 bolivar per dollar lag. Op de zwarte markt is het maandsalaris echter slechts 4 dollar waard. Zelfs met de verhogingen kan men met het minimumloon slechts iets meer dan twee kilo kip kopen. Ongeveer 13 van de 30 miljoen Venezolanen verdient het minimumloon.

Maduro zei dat de verhoging dient “als schild tegen de criminele economische oorlog van de neoliberale oligarchie en het IMF”. Hij claimt dat deze oorlog tegen zijn regering wordt gevoerd.  Het bedrijfsleven verwerpt deze beschuldigingen en zegt, net als de politieke oppositie, dat de crisis te wijten is aan het slechte economische beleid dat sinds 1999 wordt gevoerd onder Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro.

Bron : The National, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug