Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro verovert bijna alle gemeentes tijdens verkiezingen Venezuela

Datum : 12/12/2017
Land : Venezuela

Maduro verovert bijna alle gemeentes tijdens verkiezingen Venezuela

De Venezolaanse president Maduro verklaarde zondag 10 december dat de chavistas in maar liefst 305 van de 335 gemeenten de verkiezingen voor het burgemeesterschap hebben gewonnen. De regeringspartij had echter weinig competitie: grote oppositiepartijen besloten om niet deel te nemen aan de verkiezingen, nadat zij onregelmatigheden aan de kaak stelden bij de provinciale verkiezingen van 15 oktober.

Maduro zei in zijn toespraak dat de oppositie opriep tot onthouding en de verkiezingen probeerde te saboteren. De opkomst daalde met 11,6 procent in vergelijking met de provinciale verkiezingen van 15 oktober, waarbij het chavismo in 18 van de 23 provincies won. Henrique Capriles, voormalig presidentskandidaat van oppositiepartij Primero Justicia, schreef de gebrekkige opkomst tijdens de burgemeestersverkiezingen toe aan de constitutionele crisis waarin het land verkeert.

Maduro dreigde daarnaast dat “partijen die de verkiezingen boycotten, niet meer aan verkiezingen mogen deelnemen”, verwijzend naar de presidentiële verkiezingen van 2018.  Delcy Rodríguez, president van de Grondwetgevende Raad, antwoordde dat de raad deze mogelijkheid gaat overwegen. Deze controversiële raad zette begin augustus het parlement, beheerst door de oppositie, opzij. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug