Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro verwerpt verkiezingen

Datum : 28/01/2019
Land : Venezuela

Maduro verwerpt verkiezingen

De Verenigde Staten hebben Venezuela gewaarschuwd dat alle dreigementen tegen Amerikaanse diplomaten of oppositieleider Juan Guaidó "een belangrijke reactie" zullen uitlokken. Nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei dat dergelijke "intimidatie" een "ernstige aanval op de rechtsstaat" zou zijn.

Zijn waarschuwing komt dagen nadat de VS en meer dan twintig andere landen Guaidó hebben erkend als interim-president. Ondertussen heeft Guaidó opgeroepen tot  protesten tegen de regering op woensdag en zaterdag.

Afgelopen zondag zei de leidende militaire vertegenwoordiger van Venezuela in de VS, kolonel José Luis Silva, zijn steun aan Maduro's regering op en verklaarde dat hij Guaidó als president erkende. Later herhaalde Bolton op Twitter de positie van Washington en waarschuwde anderen voor elke vorm van "geweld en intimidatie.”
Ook op Twitter riep Guaidó op tot een "vreedzame" staking van twee uur om het land op woensdag te verlammen en een "grote nationale en internationale rally" op zaterdag.

Op zaterdag zeiden diverse Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, dat ze Guaidó als president zouden erkennen als de verkiezingen niet binnen acht dagen werden gehouden. Ook Nederland heeft zich hierbij aangesloten. Maar  Maduro heeft dit verworpen en gezegd dat het ultimatum moet worden ingetrokken. "Venezuela is niet gebonden aan Europa. Dit is complete onbeschaamdheid”, zei hij.

Maduro voegde eraan toe dat hij klaar was om "een uitgebreide dialoog aan te gaan" met degenen die tegen zijn presidentschap waren, en dat hij Donald Trump "veel berichten" had gestuurd, maar dat hij dacht dat de Amerikaanse president "ons veracht". Later verscheen hij bij een militaire oefening in de centrale staat Carabobo in Venezuela, waar hij opriep tot "vereniging, discipline en samenhang" om te overwinnen wat hij beschreef als een "poging tot staatsgreep" door Guaidó.

Maduro verbrak afgelopen donderdag de betrekkingen met de VS vanwege hun steun aan en erkenning van  Guaidó en beval Amerikaanse gezanten om Venezuela binnen 72 uur te verlaten. Maar op zaterdagavond, toen de deadline verstreek, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela dat het de opdracht zou intrekken en in plaats daarvan dertig dagen zou toestaan aan de twee partijen om “belangenbureaus” op te zetten in elkaars landen. Belangenbureaus worden gebruikt wanneer landen geen formele diplomatieke betrekkingen hebben, maar een basaal contact willen hebben om hun belangen te behartigen. Washington heeft eerder gezegd dat het de autoriteit van Maduro niet erkent om zijn diplomaten bevelen te geven.

Ondertussen vertelde Guaidó aan de Washington Post dat hij in gesprek was met “sympathiserende militaire functionarissen” in Venezuela met als doel steun te krijgen voor zijn presidentschap. President Maduro heeft nog steeds de steun van Rusland, China en Turkije, terwijl Mexico heeft opgeroepen tot onderhandelingen.

Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN afgelopen zaterdag beschuldigde Rusland Washington van het beramen van een staatsgreep. Zowel Rusland als China, die vetorecht hebben, erkennen Maduro als president. Nog 16 andere landen deden dat tijdens de vergadering ook: Zuid-Afrika, Ecuatoriaal Guinea, Kuweit, Indonesië, Ivoorkust, Nicaragua, Cuba, Bolivia, Mexico, Suriname, St.Vincent & The Granadines, Barbados, Uruguay, El Salvador, Antigua & Barbuda en Dominica.
Van de in totaal 34 lidstaten erkenden 16 Guaidó als president:  Canada, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, België, Argentinië, Chili, Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru, Paraguay, Costa Rica, Honduras en Panama.

Venezuela verkeert in een economische en humanitaire crisis. Hyperinflatie en tekorten aan basisbehoeften hebben de bevolking hard getroffen en hebben miljoenen mensen doen vluchten. Maduro heeft te maken gehad met interne oppositie en aanhoudende internationale kritiek op zijn reputatie op het gebied van mensenrechten en de omgang met de economie.

Hij werd vorig jaar mei herkozen voor een tweede termijn - maar de verkiezingen waren controversieel, met veel oppositiekandidaten uitgesloten, omdat die waren gevlucht of gevangen zaten.  Christian Zerpa, rechter bij het Hooggerechtshof, vluchtte in januari naar de VN waar ze journalisten vertelde dat de verkiezing "niet vrij en concurrerend was verlopen".

Bron : Nodal, Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug