Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro wil arrestatiebevel officier van justitie

Datum : 23/08/2017
Land : Venezuela

Maduro wil arrestatiebevel officier van justitie

President Nicolas Maduro van Venezuela heeft gezegd dat hij een internationaal arrestatiebevel wil voor zijn voormalig officier van justitie, Luisa Ortega, die vorige week het land ontvluchtte. Maduro zegt dat Ortega en haar man - een links politicus en voormalig aanhanger van de regering - betrokken zijn bij serieuze misdaden. Het stel wordt aangeklaagd in Venezuela, naar eigen zeggen om politieke redenen. Ortega was vroeger een bondgenoot van Maduro, maar ontpopte zich recent tot een van zijn meest uitgesproken tegenstanders. 

Ortega en haar man vluchtte vorige week eerst naar Aruba, vanaf waar ze een privé-vliegtuig namen naar Colombia. Daar zei president Juan Manuel Santos dat hij het stel asiel zou verlenen als ze dat zouden willen. Colombiaanse media speculeerden dat Ortega waardevolle informatie zou hebben over de banden tussen de communistische guerrillagroep FARC en de regeringen van Venezuela en Cuba. Dinsdag kondigde Colombiaanse autoriteiten echter aan dat Ortega door zou reizen naar Brazilië voor een vergadering met andere officieren van justitie en advocaten uit Mercosur-landen. Deze vergadering, zo kondigde Ortega aan, "geeft mij de gelegenheid om de wereld te bewijzen dat Maduro en zijn regering betrokken zijn bij corruptie." 

Ook verschillende andere tegenstanders van Maduro ontvluchtten de laatste tijd Venezuela, waaronder vier rechters en een politicus van de oppostie. Maduro's nieuwe grondwetgevende vergadering (ANC) heeft aangekondigd politieke tegenstanders, die ze verantwoordelijk acht voor de grootschalige protesten in het land, te gaan vervolgen. Maduro verdedigt de ANC met het argument dat zij op zoek is de vrede in het land te herstellen. Critici beweren dat het gaat om een wanhopige en onwettelijke maatregel om aan de macht te blijven. 

Venezuela is al maanden in de greep van grootschalige anti-regeringsprotesten, waarbij al meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De achtergrond daarvan is de zware economische crisis, tekorten aan voedsel en medicijnen, inflatie en een sterke stijging van geweld op straat. Maduro zei onlangs in een internationale persconferentie dat de protesten georganiseerd worden door een rechtse elite met nauwe banden met de Verenigde Staten. Ook beloofde hij Venezuela te zullen beschermen tegen Amerikaans imperialisme. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug