Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro wil gevangenenruil met VS

Datum : 06/01/2015
Land : Venezuela

Maduro wil gevangenenruil met VS

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei afgelopen weekend dat als de Verenigde Staten de inmiddels 71-jarige Puertoricaanse vrijheidsstrijder Oscar López Rivera (foto) bevrijden, hij oppositieleider Leopoldo López bevrijdt. 

Verschillende westerse landen dringen aan op het vrijlaten van oppositieleider López die sinds de antiregeringsprotesten vastzit in de militaire gevangenis Ramo Verde. Afgelopen weekend antwoordde Maduro wel iets te zien in een gevangenenruil. “Als de Verenigde Staten Oscar López Rivera bij me afzetten, zet ik dat monster met de naam López dat zit opgesloten in Ramo Verde op een vliegtuig naar de Verenigde Staten. Jullie mogen hem houden. Momenteel is dit voor mij de enige acceptabele optie.” 

Oscar López Rivera (71) is een van ’s werelds langst opgesloten burgerrechtenactivisten. Op 29 mei afgelopen jaar zat hij precies 33 jaar in het gevang. López Rivera werd geboren in Puerto Rico. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten en vocht in de Vietnamoorlog waarin hij zich onderscheidde. Eenmaal terug in de VS zette hij zich in voor de emancipatie van de Puertoricaanse gemeenschap. In 1981 beschuldigden de VS hem lid te zijn van een gewapende beweging die streed voor de Puertoricaanse onafhankelijkheid, de FALN (Fuerzas Armadas de Liberación Nacional de Puerto Rico, Gewapende Strijdkrachten voor de nationale bevrijding van Puerto Rico). 

De rechter veroordeelde hem tot 70 jaar gevangenisstraf voor “opruiende samenzwering”. Van de zestien FALN-activisten die de VS oppakten is López Rivera de laatste die nog opgesloten zit. 

 

 

Bron : Nodal
Bookmark and Share


Terug