Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maduro wint nipt Venezolaanse verkiezingen

Datum : 15/04/2013
Land : Venezuela

Maduro wint nipt Venezolaanse verkiezingen

De gedoodverfde opvolger van de overleden president Hugo Chávez, Nicolás Maduro, heeft met een miniem verschil de verkiezingen voor het Vnezolaanse presidentschap gewonnen. Met 50.7 procent van de stemmen versloeg hij de kandidaat van de oppositie, Henrique Capriles, die 49.,1 procent van de stemmen binnenhaalde.

Capriles heeft een hertelling geëist; volgens hem waren er ruim 300.000 incidenten gemeld die onderzocht moeten worden. De Nationale Kiesraad zei dat de uitslag, die ze zondagavond laat bekendmaakte, onomkeerbaar was. Toen de uitslag bekend werd, gingen de aanhangers van Maduro massaal de straat op en staken vuurwerk af. Aanhangers van Capriles sloegen uit protest op pannen en potten.

In zijn overwinningstoespraak buiten het presidentieel paleis noemde Maduro, die gekleed ging in de kleuren van de Venezolaanse vlag, de uitslag “rechtvaardig, legaal en grondwettelijk”. Hij zei dat zijn verkiezing toonde dat Hugo Chávez onoverwinnelijk blijft en dat hij doorgaat de strijd te winnen.  Ook vertelde Maduro dat hij telefonisch met Capriles had gesproken en dat hij een onderzoek naar de verkiezingsuitslag zou toestaan. Hij riep degenen die niet op hem hadden gestemd op samen te werken voor het land.

De overwinning van Maduro op Capriles was veel kleiner dat de overwinning die Chávez in oktober vorig jaar op Capriles behaalde. Toen was er een verschil van ruim 10 procent. Bijna direct na de uitslag riep een lid van de Nationale Kiesraad, die geen aanhanger van de regering is, de autoriteiten op handmatig een hertelling te doen. Die eis werd door Capriles overgenomen.

De nieuwe president wacht een uiterst ingewikkelde taak. Venezuela heeft een van de hoogste inflatiecijfers van het continent en de misdaadcijfers zijn de laatste jaren enorm hoog geworden, met name in hoofdstad Caracas. Verder heeft het land te kampen met tekorten aan voedsel en stroomuitval.  Maar de grootste uitdaging is misschien wel een land te besturen dat zo sterk is verdeeld en gepolariseerd. En waar de oppositie stelt dat ze recht heeft deel te nemen aan de besluitvorming. Het kleine verschil in stemmen heeft ook tot bezinning geleid binnen de partij van Maduro, de Verenigde Sicialistische Partij (PUV). Zo twitterde Diosdado Cabello, de voorzitter van het parlement en de belangrijkste rivaal van Maduro, dat “de resultaten ons tot diepgaande zelfkritiek dwingen.”

Nicolás Maduro is sinds het overlijden van Chávez op 5 maart interim-president. Op 19 april wordt hij ingezworen als de nieuwe president. Zijn ambtstermijn loopt tot januari 2019.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug