Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Managua erkent 340 politieke gevangenen

Datum : 27/12/2018
Land : Nicaragua

 Managua erkent 340 politieke gevangenen

In totaal zitten 340 mensen in Nicaragua gevangen vanwege hun betrokkenheid bij anti-regeringsacties, aldus een melding afgelopen dinsdag van het Nationale Gevangenis Systeem. 

De regering van president Daniel Ortega maakt sinds april een sociaal-politieke crisis door waarbij honderden doden zijn gevallen en duizenden mensen zijn gearresteerd of gewond geraakt. Ngo's voor mensenrechten schatten dat het aantal gedetineerden bijna twee keer zo groot is.De overheid houdt vol dat de 316 mannen en 24 vrouwen die gevangen zitten coupplegers zijn. Van hen mochten er 161 op Kerstmis bezoek krijgen van verwanten.

Maar terwijl de autoriteiten erkennen dat er 340 gedetineerden zijn, spreken lokale niet-gouvernementele humanitaire organisaties van zeker 674 "politieke gevangenen" vanwege de sociale opstand tegen Ortega op 18 april. En het aantal slachtoffers zou tussen 325 en 545 doden liggen, in tegenstelling tot de geverifieerde 199 doden door de regering Ortega.

Het kantoor van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Mensenrechten  (UNHCR) en de Amerikaanse Commissie voor de mensenrechten (IACHR) zijn het eens over het bestaan van "meer dan 300 doden". Deze instanties hebben ook redenen om te geloven dat er buitengerechtelijke marteling, obstructie van de gezondheidszorg, willekeurige arrestaties, ontvoeringen en seksueel geweld, en andere schendingen van de mensenrechten in Nicaragua plaatsvinden.

Protesten tegen Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, begonnen op 18 april met de roep om hun aftreden.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug