Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Manuel Noriega overgebracht naar het ziekenhuis

Datum : 06/02/2012
Land : Panama

 Manuel Noriega overgebracht naar het ziekenhuis

De voormalig militair leider van Panama, Manuel Noriega, is van zijn cel vlakbij Panama-Stad overgeplaatst naar het ziekenhuis. Gevangenisautoriteiten hebben hem overgebracht naar het ziekenhuis omdat zij dachten dat hij een beroerte had gehad. De minister van Volksgezondheid Vergara zei echter dat Noriega’s toestand stabiel was en dat testen geen beroerte uitwezen.

Vergara verklaarde dat de generaal bij bewustzijn was en helder oogde. Sinds zijn uitlevering door Frankrijk op 11 december 2011 zit Noriega in de El Renacer-gevangenis, in het zuidoosten van Panama-Stad. Er gingen geruchten dat Noriega de gevangenis mocht verlaten, aangezien Panama veroordeelden van boven de zeventig jaar toestemming geeft om hun straftijd thuis uit te zitten. Tot nu toe hebben de autoriteiten hem echter in de gevangenis gehouden.

Generaal Noriega, 77 jaar oud, zit een gevangenisstraf uit voor de moord op politieke tegenstanders. Hij bestuurde het land zes jaar lang voordat hem de macht werd ontzegd toen de Verenigde Staten in 1989 Panama binnenvielen. Afgelopen december werd hij uitgeleverd aan Panama nadat hij lange gevangenisstraffen heeft uitgezeten in Frankrijk en de Verenigde Staten voor drugshandel en het witwassen van geld.

Generaal Manuel Noriega regeerde nooit als president, maar trad op als de facto leider tussen 1983 en 1989. In januari 1990 werd hij gearresteerd door binnenvallende Amerikaanse troepen. Panama was inmiddels onder zijn bestuur het middelpunt van drugshandel. In de Verenigde Staten zat hij twintig jaar in de cel, nadat hij veroordeeld werd voor drugshandel. In 2010 werd hij door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij bij verstek veroordeeld werd voor het witwassen van geld van Colombiaanse drugsbendes. Dit deed hij via een Franse bank en kocht vervolgens grond in Parijs. De Franse rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug