Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Manuel Noriega overleden

Datum : 03/06/2017
Land : Panama

Manuel Noriega overleden

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega is op 83-jarige leeftijd overleden. Dit hebben de Panamese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Beroepsmilitair Noriega regeerde Panama van 1983 tot 1989. Hij combineerde zijn machtige positie met drugssmokkel en het witwassen van crimineel geld. Een Amerikaanse invasie maakte een einde aan zijn bewind. De Amerikaanse president George Bush senior gaf in december 1989 het bevel om Panama binnen te vallen. Hij zei dat hij Amerikaanse burgers en Amerikaanse belangen bij het Panama-Kanaal moest verdedigen.

De Panamese president Juan Carlos Varela heeft dinsdag in een reactie gesteld "dat met zijn dood dit hoofdstuk in de geschiedenis van ons land kan worden gesloten".

Nadat zijn leger was verslagen, vluchtte Noriega naar de ambassade van Vaticaanstad. Om Noriega toch te kunnen arresteren, omsingelden de Amerikanen het gebouw dagenlang met keiharde rock-'n-roll, een muziekgenre dat Noriega zou haten. Na enkele dagen gaf hij zich begin januari 1990 over. Hij werd aangehouden als krijgsgevangene.

Na zijn val werd Noriega onmiddellijk naar de VS overgebracht. In Florida werd hij twee jaar later veroordeeld tot veertig jaar cel wegens onder meer drugshandel en witwassen. Hij zat een deel van de straf uit en werd in 2007 uitgeleverd aan Frankrijk. Een rechtbank in dat land had hem bij verstek veroordeeld wegens witwaspraktijken. Noriega keerde uiteindelijk in september 2011 terug naar Panama, waar hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege moord.

Noriega heeft lange tijd geen berouw getoond voor zijn daden als dictator, tot grote frustratie van de nabestaanden van zijn slachtoffers. Maar na zijn terugkeer in Panama stelde hij een herboren christen te zijn geworden en bood hij alsnog zijn excuses aan.

Noriega was al enige tijd ziek. Hij onderging het afgelopen jaar al twee operaties vanwege een tumor in zijn hoofd.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug