Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mapuche-gemeenschap verwacht toenemende spanning

Datum : 14/11/2018
Land : Chili

Mapuche-gemeenschap verwacht toenemende spanning

Tijdens een bezoek in Valdivia afgelopen zondag verklaarde Aucán Huilcamán, leider van de inheemse Mapuche -gemeenschap, dat op dit moment geen sprake is van een dialoog en beide partijen een eigen agenda volgen.

Volgens Huilcamán ligt de focus van de Mapuche op zelfbeschikking en een teruggave van de door de staat toegeëigend grondgebied. Hij benadrukte dat de voorstellen van de Mapuche niet in overweging zijn genomen door de huidige regering van president Sebastián Piñera.

Huilcamán is ook zeer kritisch op Plan Impulso Araucanía en de oprichting van het Junglecommando en omschreef de regeringsplannen als "pervers". Het Junglecommando is een antiterreur politieeenheid in Juni die door Piñera is opgericht. De eenheid heeft een training ondergaan in de Verenigde Staten en Colombia met als doel ingezet te worden in conflictgebieden in Bío Bío, La Araucanía en Los Ríos, gebieden waar onder andere de Mapuche leven.

Het Araucanía plan moet volgens de regering de levensomstandigheden van de inheemse bevolking bevorderden door het particuliere ondernemerschap te stimuleren. Maar volgens Huilcamán heeft alleen de private sector baat bij Plan Impulso Araucanía. Hij gaf aan dat reeds twee beroepen tegen de plannen zijn ingediend, waarvan de rechtbank een ervan inmiddels ontvankelijk heeft verklaard. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug