Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Marina verliest campagnehulp over homohuwelijk

Datum : 03/09/2014
Land : Brazilië

Marina verliest campagnehulp over homohuwelijk

De Braziliaanse presidentskandidaat Marina Silva (lees hier meer over haar in een artikel) heeft een belangrijke campagnehulp verloren omdat ze tegen het homohuwelijk is. Dit is een onverwachte wending omdat Silva afgelopen vrijdag in de presentatie van haar regeringsplannen nog beweerde het homohuwelijk te steunen. De dag daarna ontkrachtte ze deze uitspraak door te zeggen dat ze hier alleen naar geregistreerde partnerschappen had verwezen.

Silva is een fanatieke, evangelische Christen en veel progressieve stemmers vreesden daarom al haar standpunten op het gebied van bijvoorbeeld het homohuwelijk en abortus. Luciano Freitas, campagneleider op het gebied van homozaken voor Silva en bekend activist voor homorechten, zegt ''verbaasd'' te zijn met de verandering. Daarna bevestigde hij dat hij op basis hiervan zijn ontslag heeft ingediend. 

De presidentskandidaat legde uit dat haar ideeën niet veranderd zijn. Het nieuwe statement noemde zij ''het herstellen van een vergissing.'' Daarna bevestigde ze: "Trouwen is voor stellen met een verschillend geslacht." Civiele partnerschappen zijn sinds 2013 legaal in Brazilië voor homo's en lesbiënnes, maar zij mogen nog altijd niet trouwen.

Het kan toevallig zijn, maar Silva's aangepaste statement komt na sterke protesten van de evangelische gemeenschap. Zij beweren dat Silva in haar eerdere steun aan de homobeweging de principes van het geloof "belachelijk zou hebben gemaakt." Brazilië - een land met ongeveer 202 miljoen inwoners - heeft ongeveer 20 miljoen evangelische Christenen en een ongeveer gelijk aantal homo's en lesbiënnes.

Peilingen geven aan dat geen van de kandidaten bij de verkiezingen op 5 oktober een directe overwinning zal behalen. Eerder werd verwacht dat de strijd vooral zou gaan tussen huidige president Dilma Rousseff en kandiddaat Aecio Neves. Nadat Silva het stokje overnam van de in een vliegtuigcrash overleden PSB-kandidaat Eduardo Campos sprong de partij echter omhoog in de peilingen. Milieu-activiste Silva maakt nu dus een reële kans om president van Brazilië te worden.

Rousseff maakte maandag handig gebruik van de controversie rondom het homohuwelijk in de campagne van Silva. "Ik vind niet dat uitspraken veranderd moeten worden, zeker niet als men praat over rechten en al helemaal niet als het gaat om homofobia. Dat is een belediging voor Brazilië," zo reageerde Rousseff.

 

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug