Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Martelly wil zakenman als premier

Datum : 17/05/2011
Land : Haïti

Martelly wil zakenman als premier

De nieuwbakken president van Haïti, Michel Martelly, heeft aangegeven de zakenman Daniël-Gerard Rouzier graag als zijn nummer twee te willen zien. Dit zei een regeringsfunctionaris een dag nadat Martelly, in de volksmond bekend als volkszanger ‘Sweet Mickey’, was ingezworen in de Haïtiaanse hoofdstad.

Het parlement moet nog instemmen met de keuze van de nieuwe president.  Volgens de adviseur van de huidige premier Jean-Max Bellerive heeft deze bewust zijn vertrek aangekondigd om zodoende ruimte te maken voor zijn opvolger. Bellerive, die samen met Bill Clinton de Wederopbouwcommissie voorzit, blijft in functie tot dat het parlement zijn opvolging heeft goedgekeurd.

De nieuwe premier zal tevens medevoorzitter worden van de interim Herstelcommissie waarvan het mandaat in oktober afloopt. De commissie krijgt veel kritiek te verduren omdat ze niet genoeg zou doen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen en onderdak te bieden.

De chef staf van Martelly, Thierry Mayard-Paul, gaf zondag aan dat de nieuwe president voor Rouzier heeft gekozen vanwege zijn bijzondere staat van dienst als ondernemer. De politiek onervaren adviseur van Martelly is algemeen directeur van autobedrijf  Sun Auto, voorzitter van het elektriciteitsproject E-Power en betrokken bij het initiatief Food for the Poor in Florida.

Rouzier vergezelde Martelly tevens tijdens zijn ontmoetingen met Hillary Clinton en hoge heren bij verschillende financiële instituties in Washington D.C. Volgens Mayard-Paul zijn de twee jeugdvrienden.

Hoewel Rouzier volgens Mayard-Paul buitengewoon geschikt is voor de positie van premier, wordt er toch rekening gehouden met oppositie tegen zijn benoeming. Martelly heeft namelijk geen enkel partijlid in de Senaat en maar drie in de Kamer van Afgevaardigden.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug