Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Martínez de la Hoz, leider van de Argentijnse dictatuur, overleden

Datum : 19/03/2013
Land : Argentinië

Martínez de la Hoz, leider van de Argentijnse dictatuur, overleden

De minster van Economie tijdens de laatste dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1981, José A. Martínez de la Hoz, is 17 maart op 87-jarige leeftijd overleden in Buenos Aires. Sinds 2010 had hij huisarrest vanwege zijn vermeende verantwoordelijkheid voor de ontvoering van twee textielondernemers.

Martínez de Hoz belichaamt het burgergezicht van de dictatuur. Onder zijn vijfjarige ambtsperiode stelde hij het land open voor invoer waardoor de achteruitgang van de Argentijnse industrie inzette. Speculatie werd interessanter dan productie, de buitenlandse schuld nam dramatisch toe van 8000 miljoen dollar in 1976 tot 35.700 miljoen dollar in 1981. Tegelijk liet het regime vakbondsleiders in grote nationale en buitenlandse bedrijven verdwijnen, zoals Ford, Mercedes-Benz en Acindar.

Hij is geboren in 1925 en kwam uit een familie die de aristocratische Sociedad Rural Argentina, een organisatie van grote veehouders, leidde. Hij was advocaat en econoom. Hij was minister van Economie in de noordelijke provincie Salta tijdens de militaire dictatuur (1955- 1958), die een einde maakte aan de regering van Juan Domingo Perón (1946- 1955). Daarna werd hij minster van Economie onder de regering van José María Guido (1962- 1963) en werkte bij diverse bedrijven, waaronder Acindar. Tenslotte benoemde de militair Jorge Videla hem tot minister van Economie.

Na de terugkeer van de democratie in Argentinië in 1983 werd hij gearresteerd voor zijn deelname aan de repressie van het militaire regime, maar president Carlos Menem (1989-1999), een neoliberale peronist, verleende hem amnestie. In 2006 verklaarde het hooggerechtshof de amnestie aan de verantwoordelijken voor het staatsterrorisme ongrondwettelijk en vier jaar later werd Martínez de Hoz onder huisarrest geplaatst.

Hij riep in brede lagen van de Argentijnse maatschappij weerzin op. Zijn familie liet hem niet voor niets snel en discreet begraven, op de dag van zijn overlijden, op een particulier kerkhof in Pilar, een deelgemeente van Buenos Aires.

“Martínez de Hoz was de echte burgerleider van de terroristische staatsgreep op 24 maart”, verklaarde de toenmalige secretaris van de Mensenrechten van Argentinië, de overleden Eduardo Luis Duhalde. “Hij was de auteur van een economisch project dat de dictatuur als eindpunt had: de toepassing van het economische aanpassingsbeleid, de concentratie van het financieringskapitaal, de ontmanteling van de overheid en de disciplinering van de maatschappij door middel van staatsterrorisme met het gevolg de moorden en verdwijningen”.  De la Hoz zei altijd dat hij slachtoffer was van een oneindige vervolging.  

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug