Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Massagraf gevonden in Mexico

Datum : 12/03/2012
Land : Mexico

Massagraf gevonden in Mexico

Antropologen in Mexico zeggen dat de overblijfselen van de 167 lichamen die zijn gevonden in een grot in de zuidelijke deelstaat Chiapas deel uitmaakten van een oude begraafplaats. Het Nationale Antropologie Instituut verklaarde dat tests hebben aangetoond dat de overblijfselen dateren uit de achtste eeuw. Wetenschappers hopen dat ze met aardewerk dat gevonden is in de grot kunnen vaststellen tot welke gemeenschap de personen behoorden. Eerder werd gevreesd dat het slachtoffers waren van de burgeroorlog in buurland Guatemala, die decennialang geduurd heeft.

Boeren hadden de lichamen gevonden in een grot op de Nuevo Ojo de Agua-ranch, ongeveer twintig kilometer van de Guatemalteekse grens. Zij hebben meteen de autoriteiten gewaarschuwd. Eerste tests suggereerden dat de lichamen minstens vijftig jaar oud waren, wat ervoor zorgden dat Guatemalteekse activisten begonnen te speculeren dat het wel eens slachtoffers van de burgeroorlog zouden kunnen zijn, die van 1960 tot 1996 duurde. Forensische experts hebben daarna echter gezegd dat de schedels tekenen vertoonden van een vervorming die voorkwam bij inheemse gemeenschappen die meer dan 1000 jaar geleden leefden. Bovendien zouden de schedels geen tekenen vertonen van een gewelddadige dood.

De Maya’s, die bijna 2000 jaar in het gebied woonden, gebruikten planken om de schedels van hun kinderen platter te maken en uit te rekken. Antropologen gaan door met het onderzoeken van de overblijfselen om een poging te doen het geslacht, de leeftijd en het etnische karakter van de lichamen vast te stellen.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug