Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Massagraf Peru met slachtoffers Lichtend Pad

Datum : 13/06/2014
Land : Peru

Massagraf  Peru met slachtoffers Lichtend Pad

Het grootste clandestiene massagraf dat tot nu toe is ontdekt in Peru bevindt zich op 130 kilometer ten oosten van het district San Martín de Pangoa in de provincie Satipo (Junín). Hier liggen ruim achthonderd mensen die gedood zijn door de guerrillagroep Lichtend Pad. 

Het massagraf heeft de naam Saigón. Volgens Carlos Angulo Mera, lid van de Commissie Gerechtigheid en Mensenrechten van het parlement, zijn de slachtoffers voornamelijk machiguengas en asháninkas, die in dorpen woonden die tussen 1984 en 1990 zijn verwoest. Saigón was een van de belangrijkste bases van de guerrilleros ‘Dalton’, ‘William’ en ‘Andrea’.

In het graf, dat in een natuurlijke sloot ligt, liggen de lichamen van inwoners van de dorpen Yanaipango, Boca Matzuriniari, Alto Tzoniari, Alto Tincabeni, Pachacútec, Túpac Amaru, Anapati, Libertad Anapati y del mismo Saigón. “Ze werden gedood omdat ze niet met de terroristen wilden meedoen of omdat ze ziek waren”, aldus Mera. 

Het graf zal later worden geopend. De datum van opgraving van de stoffelijke resten is nog niet bekend. Saigón ligt in een vallei bij de rivieren Apurímac, Ene en  Mantaro. Ezequiel Victorio Sarmiento, een leider van het dorp Libertad de Anpati, zei dat je twaalf uur moest lopen vanaf het punt waar de weg eindigde om Saigón te bereiken. “Je ziet hier nog de loopgraven op de hellingen en de aanplanten van bananen en papaya die de terroristen achterlieten, nadat ze zo’n vijfhonderd hectare hadden ontbost”, zegt Sarmiento. 

Bron : El Comercio, www.nodal.am
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug