Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Massale demonstraties in Peru tegen Keiko Fujimori

Datum : 03/06/2016
Land : Peru

Massale demonstraties in Peru tegen Keiko Fujimori

Op zondag 5 juni 2016 kiezen de Peruanen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tussen ‘Keiko’ en ‘PPK’. Pedro Pablo Kuczynski (PPK) sloot zijn campagne af in de zuidelijke stad Arequipa met een oproep tot dialoog, verzoening en een vreedzame, sociale revolutie voor toegang tot water, gezondheidzorg en onderwijs. Ondertussen sloot zijn tegenstander Keiko (Fujimori) haar campagne af met de belofte een regering van nationale verzoening te willen vormen, die de nadruk zal leggen op veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg. 

Toch is het verschil tussen beide overgebleven presidentskandidaten groter dan een nadruk op water of een nadruk op veiligheid. Terwijl Keiko haar campagne afsloot in de volkswijk Villa El Salvador bij Lima gingen in de rijkere delen van de stad en elders in het land tienduizenden met name jongeren de straat op om te demonstreren tegen de terugkeer van een Fujimori in het presidentieel paleis.

In Lima alleen al gingen ruim 70.000 mensen de straat op uit protest tegen het ‘Fujimorisme’. Volgens sommigen lag het aantal demonstranten landelijk zelfs boven de 200.000. Onder grote delen van de Peruaanse bevolking leeft de angst dat met het eventuele aantreden van Keiko Fujimori de dictatoriale tijden van de regeerperiode van haar vader Alberto (1990 – 2000), waar zij een inhoudelijk bescheiden maar zeer zichtbare rol bij speelde, terug zullen keren. 

Niet alleen is er angst voor het verlies van democratische vrijheden zoals het geval was tijdens de regeerperiode van Alberto Fujimori, maar ook voor een heviger corruptie dan nu volgens velen al het geval is. Daarnaast demonstreerden groepen feministes tegen de kandidatuur van Keiko en herinnerden het land aan de gedwongen sterilisaties van duizenden, vooral arme, vrouwen (en mannen) in de jaren negentig: “Wij zijn de dochters van de vrouwen die je niet kon steriliseren!” was hun leus. 

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg ‘Keiko’ bijna 40 procent van de stemmen, en ‘PPK’ net 20. Indien Fujimori zondag haar voorsprong op Kuczynski behoudt en de eerste vrouwelijke president van Peru wordt (en de tweede Fujimori), zal het niet makkelijk voor haar worden om een beleid van nationale verzoening te voeren.  

 

 

Bron : la republica, rpp.pe
Bookmark and Share


Terug