Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Massale moorden en verdwijningen

Datum : 28/09/2018
Land : El Salvador

Massale moorden en verdwijningen

Vijf à zeven personen verdwijnen elke dag in El Salvador, met name in die gemeenten waar ook de meeste moorden worden gepleegd.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn tussen 1 januari en begin september 2.400 verdwijningen of ontvoeringen geregistreerd, naast een vergelijkbaar aantal van 2.438 moorden. Daarmee is dit kleine Midden-Amerikaanse land met zo’n 7,5 miljoen inwoners een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Alleen al in de hoofdstad San Salvador werden tussen januari en juni dit jaar 567 mensen vermoord en in de havenstad La Libertad 209.

Volgens criminoloog Ricardo Sosa tonen de cijfers van de politie aan dat er vorig jaar al niet minder dan vijf personen gemiddeld per dag verdwenen, en dat het cijfer dit jaar al op 8 staat. Het Openbaar Ministerie spreekt zelfs van 10 verdwenen personen per dag.

Hoewel minister van Justitie en Openbare Veiligheid Mauricio Ramírez Landaverde ontkent dat het aantal vermoorde en verdwenen landgenoten dit jaar gestegen zou zijn, erkent ook hij dat het probleem groot blijft. Hoewel andere bronnen melden dat ook het aantal vrouwenmoorden schrikbarend hoog is in het land, meldt Ramírez dat er bij de politie verschillende zaken bekend zijn van vrouwen die binnen drie dagen weer terugkeren naar huis.

Het geweld in het land heeft vooral te maken met het optreden van – en geweld tussen - drugsbendes. Als de overheid ergens optreedt, trekken de bendes zich terug om later, als de politieactie afgelopen is, gewoon weer terug te keren. De bevolking wordt dan opnieuw het slachtoffer van intimidatie en geweld.

El Salvador verliest met name veel mensen in de economisch en sociaal belangrijke bevolkingsgroepen: de meeste slachtoffers vallen onder twintigers en onder dertigers. Jongeren tussen 11 en 14 jaar zijn de derde categorie in aantallen slachtoffers.

Bron : El Diario de Hoy
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug