Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

Datum : 30/06/2020
Land : Brazilië

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

Ongeveer 75% van de Brazilianen ondersteunt de huidige democratie in het land, zo bleek uit een enquête van Datafolha die zondag werd gepubliceerd, terwijl slechts 10% van de burgers een dictatuur steunt, het hoogste en laagste niveau van steun voor de twee regeringsvormen in ten minste dertig jaar.

De resultaten komen voort uit de hogere perceptie dat de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro mogelijk probeert te breken met democratische instellingen. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft de protesten gesteund die eisten dat het onafhankelijke Hooggerechtshof en het Congres werden gesloten wegens oppositie tegen de agenda van de president.

De laatste keer dat de enquête werd gehouden, in december vorig jaar, steunde 62% van de Brazilianen de democratie, terwijl 12% van de burgers zei dat een dictatuur onder bepaalde omstandigheden beter was. De grootste verandering tussen de peiling van december en de huidige was afkomstig van mensen die onverschillig stonden tegenover het type regering, dat van 22% naar 12% daalde.

Brazilië onderging zijn laatste militaire dictatuur tussen 1964 en 1985. Bolsonaro is een gepassioneerde aanhanger van die militaire periode.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug