Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Massaontslagen Cubaanse staatswerknemers uitgesteld

Datum : 01/03/2011

Massaontslagen Cubaanse staatswerknemers uitgesteld

CUBA – President Raúl Castro heeft afgelopen maandag via de staatstelevisie laten weten dat het ontslag van 500.000 ambtenaren is vertraagd om de impact op de bezuinigingen te verzachten. De ontslagen zijn een belangrijk onderdeel van de hervormingen om de Cubaanse economie te moderniseren. Castro’s plan was om 500.000 ‘niet-productieve’ werknemers voor eind maart te ontslaan en daarnaast nog eens 500.000 in de komende jaren. Op een aantal ministeries zijn er al werknemers ontslagen, maar de aantallen zijn laag en exacte cijfers zijn niet bekend.
De Cubaanse regering heeft beloofd dat de ontslagen werknemers, die ‘beschikbare werkers’ worden genoemd, banen aangeboden zullen krijgen in sectoren waar een tekort is, zoals in de landbouw, de bouw en het onderwijs.
Het is nog niet bekend wanneer de massaontslagen zullen vallen. De snelheid is afhankelijk van het opstellen van goede organisatorische en wettelijke voorwaarden. Het plan zou vertraagd zijn door slechte communicatie en doordat veel verschillende comités die beslissingen moeten nemen over ontslagen, niet voorbereid waren. Het is nog niet duidelijk of de vertraging van invloed zal zijn op de algemene hervormingsplannen, die in april op het congres van de Communistische Partij officieel goedgekeurd zullen worden. Castro heeft gezegd dat de hervormingen, die particulier initiatief stimuleren, cruciaal zijn voor het voortbestaan van het Cubaanse communisme.

(Reuters)

Gerelateerd nieuwsbercht

Cuba wil miljoen ambtenaren ontslaan

 

Bookmark and Share


Terug