Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Máxima wint Goldman Environmental Prize

Datum : 22/04/2016
Land : Peru

Máxima wint Goldman Environmental Prize

19 april, de Dag van de Inheemse Volkeren, stond het trieste verhaal van Attawapiskat, een First Nation dorp in de Canadese provincie Ontario, in alle kranten: elf wanhopige mensen deden op dezelfde dag een zelfmoordpoging, vermalen als ze zich voelden door uitzichtloze armoede en gebrek aan vooruitzichten. Die dag kregen inheemse Amerikanen ook opbeurend nieuws te horen bij de uitreiking van de Goldman Environmental Prizes 2016: voor Latijns Amerika won de inheemse boerin Máxima Acuña de Chaupe deze ‘groene Nobelprijs’.

In 1994 kochten de inheemse Máxima Acuña en haar echtgenoot een afgelegen stukje land hoog in de Peruaanse Andes, in het noordelijke departement Cajamarca. Ze bouwden een klein huisje en voedden hun kinderen daar in alle rust en vrede op, levend van wat hun land en hun vee hen opleverde. Af en toe ging ze naar de stad om groente en zelfgemaakte producten te verkopen. Ze had nooit leren lezen of schrijven, maar wist alles van haar land.

Op een dag in 2011 kwamen mensen van een mijnbouwbedrijf aan haar deur en eisten dat ze haar land opgaf. Toen ze weigerde vernielden gewapende bewakers van het bedrijf haar huis en bezittingen en sloegen haar en één van haar dochters bewusteloos.

De Peruaanse overheid legde mijnbouwbedrijven al jarenlang niks in de weg, omdat ze gezien werden als motor achter de economische ontwikkeling van het land. Dit gold vooral voor Cajamarca, waar het Amerikaanse Newmont samen met het Peruaanse Buenaventura een van de grootste goudmijnen ter wereld exploiteert; de Yanacocha mijn. Vanwege hun weigering te vertrekken klaagde het bedrijf Acuña en haar familie aan wegens ‘illegaal verblijf’ – op hun eigen land! De rechtbank ging hier in mee en veroordeelde haar onder meer tot betaling van een boete van zo’n 1.700 euro.

Acuña legde zich niet bij het vonnis neer, riep de hulp in van milieuorganisatie GRUFIDES en ging in hoger beroep. Eind 2014 oordeelde de rechter dat de eerdere veroordeling onterecht was en dat Acuña op haar land mocht blijven wonen. Daardoor werd het Newmont en Buenaventura onmogelijk gemaakt om hun activiteiten verder uit te breiden in een grotendeels ongerept berggebied.

De onderneming legde zich echter niet zomaar neer bij deze nederlaag en blijft Acuña intimideren en haar gewassen verwoesten. Ook heeft het bedrijf een groot hek rondom haar land gebouwd, wat haar ernstig belemmert in haar bewegingsvrijheid. Màxima Acuña blijft echter optimistisch over het verdere verloop van haar gevecht met de mijnbouwreus, dat inmiddels verplaatst is naar Peru’s Hooggerechtshof. Strijdbaar: “Ik zal nooit knielen voor Yanacocha!”

Vanwege haar moed, uithoudingsvermogen en voorbeeldfunctie voor veel Latijns-Amerikaanse kleine boeren en inheemse activisten overal, ontving ze de Goldman prijs. Tijdens de ceremonie in San Francisco werd uitgebreid stilgestaan bij de recente moord op een andere Goldman winnares, de Hondurese Berta Cáceres.

Bron : Goldmanprize.org
Bookmark and Share


Terug