Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Maya piramide in Belize verwoest

Datum : 15/05/2013
Land : Belize

Maya piramide in Belize verwoest

In Belize heeft een bouwbedrijf een Maya piramide verwoest. Dit heeft de overheid van het land bekend gemaakt. Het zou gaan om een van de grootste Maya piramides van Belize, die zo'n 2300 jaar oud was. Het bedrijf dat de piramide verwoestte bouwde een weg in de buurt en was op zoek naar grind.

De politie van Belize zegt onderzoek te doen naar het incident. Volgens archeologen is het niet de eerste keer dat iets dergelijks gebeurd. ''Met bulldozers Maya gebouwen vernietigen om wegen te bouwen is een aanhoudend probleem in Belize,'' aldus professor Normand Hammond. Archeologen zouden vorige week op de hoogte gebracht zijn van het incident. 

Hoewel het bewuste Maya complex op een privéterrein ligt, vallen volgens de wet alle pre-Columbiaanse gebouwen onder het beheer en de bescherming van de overheid. Volgens John Morris, een medewerker van het Beliziaanse Instituut voor Archeologie, moeten de bouwvakkers op de hoogte zijn geweest van waar ze mee bezig waren. ''Het is absoluut onmogelijk dat ze niet wisten dat dit Maya ruïnes waren. Het is onvoorstelbaar dat iemand dit durft te doen,'' zo sprak hij. Het openbaar ministerie zegt erover te denken het bouwbedrijf aan te klagen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug