Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Maya-fries ontdekt in Guatemala

Datum : 11/08/2013
Land : Guatemala

Maya-fries ontdekt in Guatemala

Wetenschappers hebben in de ruïnestad Holmul, in het noorden van Guatemala, een groot fries van de Maya's ontdekt. Het beeldhouwwerk, dat  8 meter lang en 2 meter hoog meet, is het grootste object dat ooit is teruggevonden van het Midden-Amerikaanse volk. Het fries is naar schatting zo'n 1500 jaar oud.

Het fries werd gevonden onder resten van een piramide. De archeologen stuitten op het beeldhouwwerk nadat plunderaars er in de buurt een tunnel hadden gegraven. Het beeldhouwwerk toont drie menselijke figuren in een mythologische omgeving en verkeert volgens de onderzoekers in bijzonder goede staat. Zo'n 95 procent van de beelden is nog intact. Er zijn ook nog resten te zien van de kleuren die de Maya's gebruikten. Gedacht wordt dat het fries de kroning van een Maya-koning verbeeldt.

De vondst blijft voorlopig bedekt met aarde, zo zeggen de wetenschappers, om het beeldhouwwerk te beschermen. Het fries is te groot om te verplaatsen. Mogelijk kunnen toeristen het op termijn ter plekke bekijken.

Bron : BBC World, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug