Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Maya-theater ontdekt in Mexico

Datum : 29/08/2012
Land : Mexico

Maya-theater ontdekt in Mexico

Een groep onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) in Mexico heeft een theater ontdekt in Ocosingo (Chiapas) dat 1.200 jaar oud is. De plaats, met ruimte voor ongeveer 120 personen, werd waarschijnlijk gebruikt door Maya-elites. 

Luis Alberto Martos López, directeur van het onderzoeksproject in deze nederzetting, die bekend staat als Plan de Ayutla, kondigde de ontdekking deze week aan, na jaren van onderzoek in dit gebied. "Het is een uniek theater, want het bevindt zich in een acropolis. Het podium was in een paleiscomplex, dat maakt het anders dan andere theaters, die meestal aan een plein lagen.”
 
“Interessant is een gebouw aan de oostkant, dat aan het eind van de klassieke periode (850 n.Ch.) werd gewijzigd. Er werd een platform gebouwd van twee verdiepingen met een koepel die als een akoestische schelp werkte. Dit podium had zowel een dramatische als een politieke functie.” 
 
Specialisten vonden in de buurt van het theater ocarina's, fluitjes en sculpturen met voorstellingen van een gevangene, van de god van de maïs en van de zon, en van een vleermuis. Volgens Martos Lopéz laten de sculpturen zien dat de ruimte werd gebruikt voor ceremonies om gevangenen te onderwerpen. “Ze werden ontkleed en beroofd van hun sieraden. Ook werden hun nagels uitgetrokken en werd er bloed afgetapt.”  
 
De Maya-beschaving, een van de meest belangrijke pre-Columbiaanse culturen, besloeg een groot gebied van Zuidoost-Mexico en Midden-Amerika met een geschiedenis van bijna 3000 jaar. Het Plan van Ayutla was een nederzetting die bijna duizend jaar werd bewoond. 
 
Bron : El País
Bookmark and Share


Terug