Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maya-vrouw eist excuses wegens discriminatie

Datum : 24/11/2013
Land : Guatemala

Maya-vrouw eist excuses wegens discriminatie

In Mexico eist Rosa Liberta Xiap Riscajche, afkomstig van de inheemse Maya K’iché gemeenschap, een publieke verontschuldiging van de eigenaren van een broodjeszaak die haar de toegang weigerden vanwege haar traditionele kledij. De jonge vrouw, een Guatemalteekse die sinds drie jaar studeert in de Mexicaanse stad San Cristobál, zegt dat het weigeren van toegang in horeca- en winkelgelegenheden aan traditioneel geklede inheemsen “algemeen is geaccepteerd”.  

Volgens Xiap Riscajche associeerde de verkoopster haar kleding met die van een straatverkoopster. “Mijn kleding is de dracht van mijn dorp Almolonga in Guatemala”, zegt ze trots. Door haar kledingkeuze staat ze doorlopend bloot aan wat zij noemt “afkeuring op straat, in winkels en horeca.”

De eigenaren van broodjeszaak Oh La La! spreken van een “misverstand”. “We kunnen dit hopelijk op een menselijke manier oplossen. De verantwoordelijkheid van het misverstand ligt bij de medewerkster, niet bij ons”, meldt de directie in een verklaring. Xiap Riscajche noemt dit een smoes. “Ik woon drie jaar in San Cristobál en heb dit vaker meegemaakt. Nu is het genoeg. Het weigeren van mensen in traditionele kledij is bedrijfsvoering.” 

 
 
Bron : Proceso
Bookmark and Share


Terug