Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Medellín niet te zien

Datum : 09/03/2018
Land : Colombia

Medellín niet te zien

Als je van de bergen aan de rand van de stad dezer dagen op Medellín wilt neerkijken, zie je… bijna niks. Al wekenlang is de stad, gelegen in een diep dal van de Colombiaanse Andes, in de greep van de luchtvervuiling. Deze week is ‘code rood’ van kracht in grote delen van de vallei van Aburrá. Hoofdplaats Medellín ligt sinds dinsdag onder een dikke deken van smog.

De straten lijken leger, de bussen voller. De inwoners van de stad zoeken de beste manier om op hun plaats van bestemming te komen nu veel auto’s niet de straat op mogen, afhankelijk van de cijfers op hun nummerbord. De metro meldt een stijging van het aantal passagiers van 9 procent.

Ondanks dat de autoriteiten fysieke activiteiten afgeraden hebben, zijn er toch mensen die de fiets genomen hebben op weg naar school of werk. Sommigen dragen mondkapjes, anderen hebben hun shirt voor hun mond gebonden. Weer anderen zijn thuis gebleven en werken via internet.

In de parken van de stad zijn er nog altijd mensen die hun gebruikelijke oefeningen doen. Tussen de hardlopers door laten verschillende mensen hun hond uit. “Het is sinds vorig jaar alleen maar erger geworden”, vertelt een inwoonster van Medellín door de telefoon. “Maar misschien zijn we er pas sindsdien op gaan letten”, voegt ze er aan toe.

Vrijdag 9 maart lopen de beperkingen af die het gemeentebestuur gesteld heeft aan het autogebruik tijdens de spits, maar de mogelijkheid op verlenging bestaat. 

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug