Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mediabedrijf in grensstad Mexico beschoten

Datum : 07/03/2013
Land : Mexico

Mediabedrijf in grensstad Mexico beschoten

In de Mexicaanse stad Ciudad Juarez zijn woensdag het kantoor van de grootste krant van de stad, Diario de Ciudad Juarez, en een tv-zender beschoten. Dit zijn de meest recente aanvallen op de Mexicaanse media van de afgelopen weken.

Jaime Guadalupe González Dominguez, redacteur van een online nieuwssite, werd zondag doodgeschoten in Ojinaga, een grensstad in de noordelijke staat Chihuahua. In een andere noordelijke staat, Coahuila, werd vorige week het kantoor van de krant El Siglo 3 keer aangevallen, waarbij één persoon gedood werd en twee gewonden vielen.

Sinds 2005 zijn in totaal 82 journalisten vermoord en 18 andere vermist volgens een rapport van de Mexicaanse nationale mensenrechtencommissie CNDH. Tussen januari 2005 en november 2012 ontving de commissie 658 klachten.

Amnesty International riep dinsdag naar aanleiding van de moord op González de Mexicaanse regering op meer te doen voor de bescherming van journalisten. Volgens de mensenrechtenorganisatie “hebben de herhaaldelijke moorden op journalisten de afgelopen jaren, die alleen maar kunnen zijn aangemoedigd door de heersende straffeloosheid voor dergelijke misdaden, een directe invloed gehad op de journalistiek in Mexico”.

Tijdens een bezoek vorige maand riep een delegatie van International Press Institute (IPI) en World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) op tot meer bescherming voor journalisten.

Zowel IPI en Reporters Without Borders (RSF) rangschikten in 2012 Mexico als vierde meest gevaarlijke land ter wereld voor journalisten, alleen voorgegaan door Syrië, Somalië en Pakistan.

Bron : El Tiempo, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug