Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Medicinale planten in de Chaco

Datum : 01/03/2019
Land : Paraguay

Medicinale planten in de Chaco

Na 25 jaar onderzoek is het af: haar boek van 128 pagina’s over medicinale planten uit de westelijke deel van Paraguay, de Gran Chaco. De titel luidt Plantas Medicinales del Gran Chaco. Auteur is landbouwkundig ingenieur Verena Friesen Ratzlaff. Tijdens de presentatie van haar boek in Filadelfia sprak ze haar dank uit aan al diegenen uit verschillende culturen die haar tijdens al die jaren geholpen hadden met het verzamelen van de planten en het delen van medische kennis daarover.

De Faculteit van Landbouwwetenschappen van de Universiteit van de Centrale Chaco (FCA-UNA) in de hoofdstad Asunción was betrokken bij de publicatie. Professor Antero Cabrera van de FCA sprak bij de gelegenheid van een multicultureel werk, dat de kennis van het volk zeker ten goede zal komen.

Cabrera gaf aan dat, met de overheersende orale cultuur in Paraguay, kennis in de loop van de tijd en met het overlijden van bepaalde mensen, kan wegzakken. Daarom was hij blij met de inventarisatie. Bovendien was hij er trots op dat dit boek uit de Chaco zelf kwam: “We zijn eraan gewend dat dit soort werk in de hoofdstad gedaan wordt, maar dit komt echt uit de Chaco.”

Professor Lidia Pérez de Molas, ook van de FCA, vond het boek van historische betekenis en roemde de eenvoudige en heldere opsomming van niet minder dan 81 plantensoorten uit de Chaco, waarvan het grootste deel inheems.

Voor de beheerder van het Museum van Filadelfia, Cornelius Neufeld, is het boek vooral een verrijking van het herbarium van zijn museum. Hij gaf het voorbeeld van de quebracho (‘bijlenbreker’) blanco, een inheemse boom waarvan de schors genezend kan werken bij onder andere hoest, koorts en zelfs maagzweren. Maar hij waarschuwde ook tegen ondeskundig gebruik waarbij “men de schors op een verkeerde manier verwijdert waardoor de boom sterft.”

Neufeld was dan ook blij dat Friesen in haar boek Plantas Medicinales del Gran Chaco eerst aangeeft hoe en wanneer planten(onderdelen) geoogst moeten worden, voordat ze ingaat op hun medicinale werking.

Bron : ABC.com
Bookmark and Share


Terug