Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Meer bezuinigingsmaatregelen in Brazilië

Datum : 16/09/2015
Land : Brazilië

Meer bezuinigingsmaatregelen in Brazilië

De Braziliaanse overheid heeft een nieuw pakket maatregelen aangekondigd dat als doel heeft het zwarte gat in de financiën van het land voor 2016 te dichten.

De huidige crisissituatie in Brazilië is naast de verslechterende economie ook te wijten aan de dalende populariteit van president Dilma Rousseff. Ze wordt momenteel door slechts 8 procent van de bevolking gesteund.

De nieuwe maatregelen zijn bekendgemaakt door de minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Levy en de minister van Planning Nelson Barbosa. Er wordt onder andere gewerkt aan het terugdringen van het aantal ministeries van 39 naar 29. Daarnaast worden duizend banen in de publieke sector geschrapt en wordt het salaris van ambtenaren bevroren.

Volgens Levy zullen een aantal grootschalige infrastructuurprojecten stopgezet moeten worden. Ook op projecten die ten goede komen aan de armere Brazilianen, zoals het programma voor sociale huisvesting Minha Casa Minha Vida (Mijn Huis Mijn Leven), zullen gekort worden.

De Braziliaanse economie is in een recessie terechtgekomen sinds het einde van de zogenaamde ‘commodities boom’. Daarnaast heeft een corruptieschandaal rondom het staatsoliebedrijf Petrobras het vertrouwen van investeerders geschaad. Verder wordt het Rousseff verweten cruciale fouten te hebben gemaakt aan het begin van haar regeringsperiode, waaronder interventies in de energiemarkt en de mislukte pogingen om de inflatie onder controle te krijgen.

Tevens keren veel aanhangers van Rousseffs eigen Arbeiderspartij PT zich tegen haar, omdat ze het niet eens zijn met meer bezuinigingsmaatregelen. De president wordt ook beschuldigd een neoliberale koers te varen, iets wat strijdig is met haar verkiezingsbeloftes.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug