Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer dan 26.000 vermissingen in Mexico onder Calderón

Datum : 27/02/2013
Land : Mexico

Meer dan 26.000 vermissingen in Mexico onder Calderón

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Mexico zijn er in de afgelopen zes jaar 26.121 mensen vermist geraakt in het land. Hoewel niet precies duidelijk is hoeveel verdwijningen hiervan gerelateerd zijn aan georganiseerde misdaad en de voortslepende drugsoorlog, wordt de periode 2006-2012 gezien als een periode die werd gedomineerd door drugsgeweld.
 
Dit aantal valt veel hoger uit dan vorige schattingen van de Mexicaanse overheid, die veelal uitkwamen op enkele duizenden vermissingen. De lijst van de huidige 26.122 vermissingen omvat ongeveer 20.000 mensen waarnaar momenteel onderzoeken lopen, de resterende 6000 vermiste mensen moeten nog officieel bevestigd worden.
 
De 26.121 vermissingen vonden plaats gedurende de zesjarige ambtstermijn van de voormalige president Felipe Calderón, die eindigde op 1 december 2012. De huidige Mexicaanse president Peña Nieto heeft een speciale werkgroep in het leven geroepen die de vermiste mensen moet opsporen.
 
De bekendmaking van de statistieken rondom vermissingen komt daags na een rapport van Human Rights Watch. Jose Miguel Vivanco, directeur van de Amerikaanse afdeling van Human Rights Watch, zei in een verklaring dat “president Peña Nieto een van de grootste crises omtrent vermissingen van mensen in de geschiedenis van Latijns Amerika heeft geerfd.”
 
 
 

Bron : BBC & CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug