Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

'Meer dan 400 soorten ontdekt in de Amazone'

Datum : 23/10/2013
Land : Colombia

'Meer dan 400 soorten ontdekt in de Amazone'

Wetenschappers hebben de afgelopen vier jaar meer dan 400 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in het Amazonewoud. Dit zeggen medewerkers van de Engelse afdeling van het Wereld Natuurfonds (WNF). Er zijn 258 nieuwe planten gevonden, 84 vissen, 58 amfibieën, 22 reptielen, 18 vogels en een zoogdier. De nieuwe soorten staan op een lijst die is opgesteld door het WNF. 

“Enerzijds bewijst het cijfer hoe groot de biodiversiteit in de Amazone is. Anderzijds, veel van de nu ontdekte soorten hebben zich in extreme mate aangepast aan de omstandigheden in een relatief klein gebied. De geringste verstoring van hun leefgebied betekent dan waarschijnlijk sneller het einde van de soort.”, legt WNF-Engeland directeur Damian Fleming uit. 

Een opmerkelijke ontdekking op de lijst is Callicebus caquetensis (zie foto). Dit is een aap uit de Colombiaanse Amazone, die volgens zijn ontdekkers “hetzelfde geluid produceert als een spinnende kat”. Tometes camunani is een plantenetende piranha, die leeft in centraal Brazilië.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug