Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer dan 500 immigranten gevonden in vrachtwagens in Chiapas, Mexico

Datum : 19/05/2011
Land : Mexico

Meer dan 500  immigranten gevonden in vrachtwagens in Chiapas, Mexico

De Mexicaanse politie heeft gisteren 513 migranten uit Latijns Amerika en Azië die per vrachtwagen op weg waren naar de Verenigden Staten ontdekt.
De migranten reisden onder erbarmelijke omstandigheden, liet de Mexicaanse politie weten. Ze waren op elkaar gepropt vastgeklampt aan touwen in containers, volgens het nieuwsagentschap AP.
Er waren gaten geboord in de bodem van de containers voor lucht, maar de mensen hadden alsnog een groot gebrek aan lucht en water.
Een Hondurese vluchteling vertelde ‘dat het erg warm was in de container en ze zich vasthielden aan de touwen’.
Er zijn vier mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Deze aanhouding, ontdekt door gebruik van X–ray stralingsapparatuur bij een checkpoint, is een van de grootste sinds tijden op het gebied van mensensmokkel, lieten autoriteiten weten.

De politie veronderstelt dat de migranten elk ongeveer $7,000 moesten betalen aan de smokkelaars voor hun reis naar de Verenigde Staten. De meeste migranten kwamen uit Guatemala, maar ook waren er Ecuadorianen, El Salvadorianen, en in minder grote getale Nepalezen, Chinezen en Indiase mensen aan boord.
 In het totaal waren er volgens de autoriteiten 32 vrouwen en 4 kinderen aan boord van de vrachtwagens.

Elk jaar proberen ongeveer een half miljoen mensen de Verenigde Staten te bereiken via Mexico. Volgens mensenrechtenorganisaties  vallen zij vaak in de handen van  criminele organisaties die hen uitbuiten en misbruiken.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug