Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer dan 700 mensen gevlucht door geweld

Datum : 15/04/2019
Land : Colombia

Meer dan 700 mensen gevlucht door geweld

In het zuidwesten van Colombia zijn 729 mensen gevlucht door geweld tussen nog niet geïdentificeerde gewapende groepen in het Nariño departement, grenzend aan Ecuador. Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) bevestigt dat 257 families uit het stadje La Guayacana en drie dorpen in de regio van Tumaco hun huizen hebben moeten ontvluchten tussen 3 en 7 april. De gevluchtte families, van inheemse of Afro-Colombiaanse afkomst, hebben onderdak gezocht bij vrienden en familie of verblijven langs wegen of andere delen van Tumaco.

De VN organisatie zegt verder in een verklaring dat bescherming van deze gemeenschappen noodzakelijk is, omdat "door de aanwezigheid, de acties en de constante confrontaties van ongeïdentificeerde gewapende groepen" de kans op meer vluchtelingen groot is. Ook noemde ze de mogelijkheid van "selectieve moorden, bedreigingen en gedwongen recrutering." Verdere risico's hebben te maken met voedsel en levensonderhoud, omdat veel gemeenschappen door het geweld geen toegang meer hebben tot verbouwde gewassen en economische middelen.

Om hulp te bieden heeft OCHA een centrum opgezet in samenwerking met de lokale overheid van Nariño om voedsel, toiletspullen en medische hulp te bieden. Ook de regering van Tumaco houdt de situatie in de gaten en probeert informatie te krijgen over de benodigdheden van de gemeenschappen.

De regio Tumaco, waar veel coca groeit, is een van de meest gewelddadige plekken in Colombia. Dissidenten van groepen zoals de FARC en de ELN hebben zicht hier gevestigd in nieuwe gewapende groeperingen en proberen hun macht over de regio te consolideren. In januari moesten hierdoor al 800 mensen hun huizen ontvluchten, zo meldde OCHA destijds. Een deel van de huidige vluchtelingen zijn afkomstig uit dezelfde gemeenschappen, die nu opnieuw getroffen worden door geweld.

Bron : OCHA
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug