Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

MEER DAN BALLEN!

Inheems vrouwenvoetbal in Colombia

Datum : 22/06/2015
Land : Colombia

MEER DAN BALLEN!

Terwijl velen in Nederland de verrichtingen van het nationale vrouwenelftal op het WK in Canada volgden en de ogen van Latijns Amerika gericht waren op de Copa América voor mannen in Chili, werd er halverwege tussen deze toernooien op een net iets andere manier gevoetbald. Met als motto ‘Más allá del balón!’ (vrij vertaald: meer dan ballen) organiseerde de Nationale Inheemse Organisatie van Colombia ONIC eerder deze maand het eerste nationale voetbalkampioenschap voor inheemse vrouwenteams. De finale vond plaats op 13 juni in het El Campincito stadion in de hoofdstad Bogotá. Uit de vijf deelnemende ploegen is uiteindelijk één nationaal inheems vrouwenelftal samengesteld.

Het team is uiteindelijk samengesteld uit 28 speelsters uit 15 verschillende volken uit het hele land, waaronder 5 Zenu, 4 Embara Chami en eveneens 4 Nasa. Selectiecriteria waren vermogen, tactisch en technisch inzicht, talent en samenwerkingsvermogen.

Het toernooi is naar tevredenheid van Arelys Uriana Guariyú, ONIC-verantwoordelijke voor vrouwen- en familiezaken, verlopen: “vrouwen van tussen de 17 en 27 jaar uit alle vijf de regio’s waar ONIC werkt, deden mee. Velen van hen zaten voor het eerst in een vliegtuig of waren nog nooit in de hoofdstad geweest.” De hoogte van Bogotá, 2.600 meter boven zeeniveau, was een probleem voor velen uit lager gelegen delen van Colombia, maar toch pasten ze zich snel aan. “Ook de onderlinge samenwerking ging heel natuurlijk, hoewel iedereen haar uiterste best deed het eigen volk, de eigen regio en de eigen organisatie zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Het kampioenschap behelsde meer dan competitie, het was ook een uitwisseling van kennis, erkenning, zichtbaarheid en uitdagingen en natuurlijk een demonstratie van vrede in alle inheemse gebieden”, verklaarde Uriana, zelf een Wayuu.

Na afloop van het toernooi ontvingen verschillende speelsters een onderscheiding, waaronder Ana Mildret (Nasa) als minst gepasseerde doelvrouw en Dora Melchor (Embara Chami) als beste doelpuntenmaakster. De vrouwen van de zuidwestelijke regio wonnen de beker en de Amazones uit Amazonía werden tweede.

De ONIC verklaarde zich bereid het inheemse vrouwenteam te blijven trainen, en ook om de nodige middelen ter beschikking te stellen van een nationaal kampioenschap van inheemse jongerenteams in 2016. De vrouwen die van dit kampioenschap een sportief en sociaal succes maakten, zullen zeker hun voorbeeld zijn!

Bron : Onic
Bookmark and Share


Terug