Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer homorechten in Mexico

Datum : 17/08/2010

MEXICO - In de eerste twee weken van augustus nam het Mexicaanse Hooggerechtshof twee belangrijke stappen in de erkenning van rechten voor homo's en lesbiennes. Op 5 augustus verklaarde het hof de wet op het homohuwelijk die Mexico-Stad had uitgevaardigd, grondwettelijk. Vijf dagen later oordeelde het hof dat alle 31 deelstaten zo'n huwelijk uit de hoofdstad moeten erkennen. En op 16 augustus overleefde ook de wet op homoadoptie in Mexico-stad een stemming in het Hooggerechtshof.
De wet op het homohuwelijk trad eind 2009 in werking en maakt deel uit van een reeks progressieve wetten die de linkse regering van het hoofdstedelijke district Mexico-Stad goedkeurde, waaronder ook de legalisering van abortus. Ook in andere landen van de regio is de trend merkbaar. Zo werd Argentinië vorige maand het eerste Latijns-Amerikaanse land dat het homohuwelijk toelaat. Maar deze wetten liggen zwaar onder vuur van de machtige katholieke kerk en de conservatieve Nationale Actiepartij (PAN) van president Felipe Calderón. Procureur-generaal Arturo Chávez diende bij het Hooggerechtshof in januari een verzoek in om de wet op homoadoptie te vernietigen, omdat die volgens hem in strijd is met de grondwettelijke principes die het gezin en de hogere belangen van minderjarigen verdedigen. Chávez kreeg de steun van gouverneurs uit Baja California en Jalisco, allebei lid van PAN.
Negen van de elf rechters van het hof oordeelde dat het hoger belang van kinderen beschermd is als ze liefde, affectie, onderwijs, economische middelen en aandacht krijgen. Voor hen zijn homoseksuelen net zo geschikt om ouder te zijn als heteroseksuelen.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug