Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Meer ijs op zee in Antarctica

Datum : 04/04/2013

Meer ijs op zee in Antarctica

Klimaatverandering leidt tot een toename van zee-ijs in Antarctica, volgens een wetenschappelijk onderzoek in het blad Nature Geoscience. Dit paradoxale fenomeen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door relatief koude pluimen vers water die ontstaan door smelting onder de Antarctische ijskappen.

Dit smeltwater heeft een relatief lage dichtheid, waardoor het samenkomt in de toplaag van de oceaan. De koele oppervlaktewaters bevriezen dan makkelijker opnieuw in de herfst en de winter. Dit verklaart de waargenomen piek van zee-ijs in deze seizoenen, aldus een team van het KNMI in de Bilt in het artikel.

Klimaatwetenschappers zijn geïntrigeerd door de waarnemingen dat het zee-ijs in Antarctica een kleine, maar statistisch significante uitbreiding kent van ongeveer 1.9 procent per decennium sinds 1985, terwijl het zee-ijs in Antarctica de laatste decennia juist geslonken is.  De onderzoekers van het KNMI veronderstellen dat hun waargenomen uitbreidingen in de toekomst doorgaan. Ze hebben geprobeerd de waargenomen veranderingen te reproduceren in een klimaatmodel op de computer.

“Zee-ijs rond Antarctica neemt toe ondanks de globale opwarming”, zegt de leider van het onderzoek van het KNMI, Richard Bintanja. “Dit komt door het smelten van ijslagen die dieper zijn gelegen.” Maar er zijn andere aannemelijke verklaringen voor de uitbreiding van zee-ijs. Paul Holland van de British Antarctic Survey (BAS) blijft bij zijn bevindingen van vorig jaar dat een verandering van winden, gepaard aan klimaatverandering, ijs wegblies van de kust, waardoor water in bepaalde gebieden ging bevriezen en er meer ijs ontstond. “De mogelijkheid blijft natuurlijk bestaan dat de werkelijke toename de som is van beide bevindingen, waarbij het effect van smeltend water het kleinst is” volgens Holland.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug