Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Meer inzicht in bevolking Amerika's

Datum : 16/05/2014
Land : Mexico

Meer inzicht in bevolking Amerika's

De overblijfselen van een tiener die in een cenote (poel) in Mexico zijn gevonden, zorgen voor meer inzicht in de bevolking van het Amerikaanse continent. Duikers vonden de overblijfselen van een meisje in Yucatán, in het zuidoosten van Mexico, in een ondergelopen grot van kalksteen. Het meisje, dat op 15 of 16 jarige leeftijd is overleden, leefde ten minste 12.000 jaar geleden.

Onderzoekers zeggen dat haar DNA het idee ondersteund dat de eerste Amerikanen en moderne Amerikaanse Indianen een gemeenschappelijke afkomst hebben. Deze theorie stelt dat mensen uit Siberië zich vestigden op de Beringlandbrug, die Azië en Amerika zo’n 20.000 jaar geleden verbond. Deze mensen trokken vervolgens verder naar het zuiden om het Amerikaansen continent te gaan bewonen.

Het DNA van moderne indianen zou dit verhaal bevestigen, maar duidelijke gelaatsverschilllen tussen deze mensen en de opgegraven skeletten is de basis voor een alternatieve theorie. De eerste inwoners hadden namelijk langere, smallere schedels. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat er misschien meerdere immigratiegolven uit Siberië waren, of mogelijk zelfs uit Europa. De nu gevonden overblijfselen van het Yucatán meisje bevestigen deze theorie echter niet, want hoewel ze net als de vroegste Amerikanen een lange schedel had, heeft haar DNA raakvlakken met moderne indianen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug