Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Meer koopkracht voor Caribisch Nederland

Datum : 11/10/2012

Meer koopkracht voor Caribisch Nederland

De koopkracht van inwoners op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt verbeterd. Delegaties van de drie eilanden hebben met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën afspraken gemaakt over onder meer investeringen in de kinderopvang, de renovatie van schoolgebouwen en een hogere toeslag voor arbeidsongeschikten. 

De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de accijns op benzine met tien dollarcent, een uitbreiding van het aantal producenten waarvoor geen Algemene Bestedingsbelasting (AAB) geldt en een gedeeltelijke vrijstelling voor belastingen op tweede woningen. Daarnaast zijn er afspraken die de economie een impuls moeten geven, waaronder een verlaging van de algemene vastgoedbelasting naar 0,8 procent en voor hotels naar 0,4 procent. Tevens is er een belastingvoordeel voor nieuwbouw en de renovatie of uitbreiding van bestaande gebouwen.

De maatregelen zijn mogelijk, omdat het nieuwe belastingstelsel circa 12 miljoen dollar meer op heeft gebracht dan oorspronkelijk geraamd. Gecorrigeerd voor de inflatie en de lastenverlichting die eerder werd doorgevoerd, blijft er een bedrag van vijf miljoen dollar over. Staatssecretaris Weekers beloofde ook dat de voorlichting over het toepassen van de ABB wordt geïntensiveerd, aangezien de foutieve toepassing hiervan bij heeft gedragen aan de hogere prijzen.

Met de minister van Onderwijs, Marja Van Bijsterveldt, zijn afspraken gemaakt over de verbetering van schoolgebouwen, vastgelegd in het Onderwijshuisvestingsplan voor elk van de drie eilanden en gefinancierd door de Bestuurscolleges en het ministerie. Op Bonaire gaat het om een investering van 19,1 miljoen dollar voor het Bestuurscollege en 34,9 miljoen voor het ministerie, op Sint Eustatius om respectievelijk 4 miljoen en 8,7 miljoen en op Saba 1,3 en 7,6 miljoen dollar.

Tijdens de afsluitende persconferentie spraken zowel minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken als de delegatieleden vol enthousiasme over de constructieve wijze waarop de onderhandelingen plaatsvonden. Afgelopen maart wilden de delegaties een overleg zelfs voortijdig verlaten. Volgens gedeputeerde Koos Sneek van St. Eustatius heeft de betere voorbereiding van de Caribische delegaties en de Nederlandse delegatie enorm bijgedragen aan de sfeer. Ook Chris Johnson van Saba sprak over een enorm verschil met de vorige ontmoeting. “We hebben het gevoel alsof we weer zijn opgenomen in de familie. Nu moeten we ervoor zorgen dat we dat gevoel ook aan onze bevolkingen kunnen overdragen als we terug zijn op de eilanden.’’ Dat laatste benadrukte ook de Bonairiaanse gedeputeerde El Hage. “Nu is het de beurt aan de eilanden om in beweging te komen.” El Hage noemde als voorbeeld de verantwoordelijkheid van de overheid om erop toe te zien dat producten, waarvoor geen ABB geldt, ook daadwerkelijk niet te duur zijn.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug