Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer vluchtelingen binnen Midden-Amerika

Datum : 06/04/2016
Land : El Salvador

Meer vluchtelingen binnen Midden-Amerika

Het aantal personen dat vlucht voor het geweld in Midden-Amerika en toevlucht zoekt in nabijgelegen landen heeft een niveau bereikt vergelijkbaar met dat tijdens de gewapende conflicten van de jaren tachtig.

Woordvoerder van de UNHCR, Adrian Edwards, noemt als oorzaken van de stroom vluchtelingen en migranten het grootschalige geweld, vervolging, armoede en werkloosheid. 

Volgens gegevens van de UNHCR vroegen 3.423 personen, voornamelijk uit El Salvador en Honduras, asiel aan in Mexico in 2015. Ten opzicht van 2014 is dit een stijging van 65 procent en ten opzichte van 2013 een stijging van 164 procent. Naast Mexico zien ook andere landen in de regio een grote stijging van het aantal asielaanvragen van Salvadoranen, Hondurezen en Guatemalteken. 

De VN is in het bijzonder bezorgd om kinderen die alleen zijn en vrouwen: “Zij krijgen te maken met gedwongen rekrutering door criminele bendes, huiselijk en seksueel geweld en het gevaar vermoord te worden”.

De UNHCR werkt samen met de autoriteiten in de ontvangende landen om opvangcentra voor migranten te bouwen of te verbeteren, zodat er ook vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

Bron : La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug