Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meer zwarte vrouwen kandidaat congres Brazilië

Datum : 03/10/2018
Land : Brazilië

Meer zwarte vrouwen kandidaat congres Brazilië

Zondag 7 oktober zijn er verkiezingen in Brazilië. De meeste aandacht gaat in de media naar de presidentskandidaten. Maar de Brazilianen kunnen ook stemmen voor het congres, de senaat en voor vertegenwoordigers in de verschillende staten van het land. Vrouwen, en met name zwarte vrouwen, zijn sterk in de minderheid in het congres en de senaat. Hoewel zwarte vrouwen 28 procent van de bevolking uitmaken (de grootste demografische groep in Brazilië) bezetten zij op dit moment slechts 2 procent van de zetels in het congres.

Een nieuwe generatie zwarte vrouwen timmert hard aan de weg om dit te veranderen. De directe aanleiding ligt in de tot op heden onopgehelderde moord op Marielle Franco, lid van de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Zij en haar chauffeur werden in maart doodgeschoten, volgens de politie ging het om een afrekening. Franco, afkomstig uit een van de armste buurten van Rio, was in 2016 met een grote meerderheid gekozen (landelijk gezien waren er maar vier raadsleden die meer stemmen kregen dan Franco). Ze had veel kritiek op de harde hand van de politie en was kort voor ze vermoord werd benoemd tot voorzitter van de commissie die toezicht houdt op het inzetten van het leger door de stad.

Hoewel Franco een lokale politicus was, zorgde haar dood in het hele land voor beroering en leidde tot een dringende dialoog over raciale en gendervertegenwoordiging onder Brazilië ’s gekozen ambtenaren. Op dit moment telt het Braziliaanse congres slechts tien vrouwen. Een groep vrouwen heeft ‘Mulheres Negras decidem’ (Zwarte Vrouwen Besluiten) opgericht, om de aandacht te vestigen op zwarte vrouwen die kandidaat zijn bij de verkiezingen. Renata Souza, vriendin van Franco, is een van hen. Ze heeft zich kandidaat gesteld voor een zetel in het bestuur van de staat Rio de Janeiro. Ze was al sinds de middelbare school bevriend met Franco en werd na Franco’s verkiezing haar stafchef. “Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om door te gaan met wat wij in bijna twintig jaar samen hebben opgebouwd in onze strijd voor mensenrechten”, zegt Souza in the Guardian. Als ze zondag gekozen wordt, zal ze zich vooral inzetten om het aantal moorden op arme, zwarte bewoners van Rio’s periferie omlaag te brengen.

Ook Vivi Reis, die honderden kilometers naar het noorden in het Amazonegebied kandidaat is voor de Tweede Kamer, is door Marielle Franco geïnspireerd. “Haar moord was een manier om ons het zwijgen op te leggen, op de meest gruwelijke manier, maar het omgekeerde is gebeurd. We schreeuwen harder dan ooit.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug