Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meerderheid Colombianen tegen vredesakkoord

Datum : 04/08/2016
Land : Colombia

Meerderheid Colombianen tegen vredesakkoord

Colombiaanse kiezers zouden tegen een vredesakkoord met de guerrillagroep FARC stemmen, als er vandaag een plebisciet zou worden gehouden. Dit meldt Datexco die herhaaldelijk peilingen heeft verricht over het vredesproces.

Volgens Datexco zei 34,1 procent van het geraadpleegde electoraat dat het ‘nee’ zou stemmen en 28, 8 procent dat het ‘ja’ zou stemmen. Nog eens 27, 1 procent van de ondervraagden zei niet te zullen gaan stemmen en 8,4 procent zei nog niet te weten wat ze zou stemmen. Deze laatste peiling is de eerste waarin Colombianen expliciet het akkoord na de ingewikkelde vredesbesprekingen afwijzen. 

Het is een grote klap voor president Juan Manuel Santos die meer dan vier jaar heeft onderhandeld met de grootste en oudste guerrillagroep van het land en die heeft beloofd dat er geen akkoord komt zonder de goedkeuring van de bevolking. 

Santos presenteerde gisteren de tijdlijn van de besprekingen voor de komende weken. Een van de punten is de ontbinding van de FARC voordat een plebisciet plaatsvindt. De president noemde geen Plan B in het geval het Colobiaanse volk het akkoord verwerpt. 

De Colombiaanse conservatieve oppositie heeft lang de vredesbesprekingen verworpen en gisteren kondigde ze de start aan van een campagne om ‘nee’ te stemmen tegen het vredesakkoord. De oppositie staat onder leiding van voormalig president Alvaro Uribe, die wil dat de regering en de Farc terugkeren naar de onderhandelingstafel om hardere straffen te bewerkstelligen voor de FARC, die is beschuldigd van oorlogsmisdaden. 

Als de Colombianen het akkoord goedkeuren, komt daarmee een einde aan meer dan een halve eeuw extreem geweld tussen de FARC en de overheid. Stemmen ze tegen dan zal Santos het akkoord niet ratificeren. Het Congres kan echter besluiten de stem van het volk te negeren en het vredesakkoord doorzetten. 

Zowel het Colombiaanse leger als de Verenigde Naties bereiden een massale demobilisatie en ontwapening voor van de strijders van de FARC. Die kunnen worden gestopt wanneer het electoraat tegen het vredesakkoord stemt.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug