Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meeste milieuactivisten gedood in Latijns Amerika

Datum : 16/11/2014

Meeste milieuactivisten gedood in Latijns Amerika

Tussen 2002 en 2013 zijn wereldwijd ten minste 908 milieuactivisten gedood. Daarvan zijn er minstens 760 vermoord in Latijns Amerika. Dit staat in het rapport Deadly Environment van de zelfstandige milieuorganisatie Global Witness.

De gevaarlijkste landen in de regio voor milieuactivisten zijn Brazilië, Honduras, Peru en Colombia. De strijd tegen mijnbouw, houtkap en landroof eisen de meeste doden. Global Witness wijst erop dat het werkelijke dodencijfer hoger ligt. “Veel conflicten vinden plaats ver van de bewoonde wereld, en soms met medewerking van de autoriteiten. Hierdoor weten wij niet wat zich werkelijk afspeelt,” zegt Global Witness-lid Chris Boye.

In Brazilië is de toestand voor milieuactivisten, volgens het rapport, “alarmerend”. “De meeste moorden op milieuactivisten vinden plaats in de Braziliaanse Amazone. In de deelstaten Pará en Mato Grosso heerst praktisch de wetteloosheid.” Volgens de Braziliaanse katholieke plattelandsorganisatie CPT wordt 92 procent van de moorden op kleine boeren in de Amazone niet opgelost.

In 2013 stierf de Costaricaanse milieuactivist Jairo Mora op zijn zesentwintigste door een kogel. De kogel was afkomstig van stropers op zoek naar zeeschildpadeieren. Mora is door zijn dood in Costa Rica uitgegroeid tot een symbool van milieubescherming.

Net als de Peruaan Edwin Chota, leider binnen de inheemse Asháninka. Illegale houtkappers vermoordden hem afgelopen 1 september in de Amazone. Chota streed tien jaar tegen de houtmaffia en vóór erkenning van landeigendomsrechten. Ruth Buendía Mestoquiari (37), ook Asháninka, zet ondanks de bedreigingen Chota’s strijd voort. “Wij zijn niet per definitie tegen economische activiteit. We strijden tegen die vormen van exploitatie die geen oog hebben voor mens en milieu.”

Bron : El País, Global Witness
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug