Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meisje overleden aan taaislijmziekte in Chili

Datum : 23/02/2018
Land : Chili

Meisje overleden aan taaislijmziekte in Chili

Valentina Maureira, het meisje dat aan de Chileense president Michelle Bachelet vroeg om haar te helpen “voor altijd in slaap te vallen”, is op 14-jarige leeftijd in het ziekenhuis van de hoofdstad Santiago overleden.

Volgens lokale media had het meisje al vanaf haar achtste last van steeds ergere complicaties van Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd. Het verhaal van Valentina Maureira werd bekend nadat ze president Bachelet gevraagd had om in haar geval euthanasie toe te staan, hoewel ze vlak daarop van mening veranderde. “Je bent een vechtster, maar zoals je zelf zei je ‘hebt de strijd verloren’. Dank je wel voor elk moment van geluk en vrolijkheid dat we met elkaar en met anderen beleefd hebben”, schreef haar zus Karime op facebook.

CF is een ernstige en ongeneeslijke ziekte die verschillende organen aantast, met name de longen maar ook andere organen die vocht (slijm) afscheiden. Dit slijm zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Bij patiënten met CF echter is dit slijm veel te dik en taai. Het slijm kan niet goed worden afgevoerd en er ontstaan ‘opstoppingen’. In de longen leidt dit tot langdurig hoesten en herhaalde infecties. Ook ontstaan er spijsverteringsklachten en uiteindelijk raken organen als de lever verstopt door het slijm. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer littekenweefsel wordt gevormd, waardoor deze organen langzamerhand hun functie verliezen.

CF is bovendien een erfelijke ziekte. Valentina’s eigen broertje overleed er aan toen hij nog maar 7 jaar oud was. “Ik heb 14 jaar gevochten, dag en nacht, en voor mijn familie was het nog zwaarder. Ik ben moe van het strijden, vooral omdat ik geen vooruitgang zie. Het put je volkomen uit”, aldus Valentina telefonisch vanuit het ziekenhuis eerder deze maand tegen BBC Mundo.

Na haar verzoek aan president Bachelet om toestemming te geven voor euthanasie, breed gedeeld via YouTube, bezocht deze de tiener in het ziekenhuis. In Chili zijn euthanasie en hulp bij zelfdoding, net als in de meeste andere landen van de wereld, verboden.

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug