Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mensenoffers in oudste tombe Mexico

Datum : 18/05/2010

Mensenoffers in oudste tombe Mexico

MEXICO - Archeologen in Mexico denken de oudste graftombe van Midden-Amerika te hebben gevonden. De tombe in de zuidelijke deelstaat Chiapas is naar schatting 2700 jaar oud. Dat is volgens archeologen duizend jaar ouder dan de graven van de Maya's. De stenen tombe werd gevonden in een aarden piramide in de oude nederzetting Chiapa de Corzo. Archeologen troffen de tombe van zo'n twaalf vierkante meter aan toen ze onderzoek deden naar hoe de tien meter hoge piramide was gemaakt. De inmiddels ingestorte ruimte lag zo'n zes meter onder de top. Piramides werden in Midden-Amerika gezien als een verbinding tussen de hemel en de aarde. Bovenop werd vaak een tempel gebouwd.
Wetenschappers leiden uit de luxe grafgiften af dat er een belangrijk persoon werd begraven, mogelijk een priester of edelman. In de tombe werden potten en objecten van jade en obsidiaan gevonden. De tanden van de man waren bedekt met parelmoer en er werd een object van jade gevonden dat mogelijk een doodsmasker was. Buiten de grafruimte werd ook de rijkversierde botten van een overleden vrouw gevonden. Wetenschappers weten niet waarom de vrouw niet bij de man werd begraven.
In het graf werden ook twee mensenoffers gevonden: een baby en een jonge man. Het kind van een jaar was met zorg over het lichaam van de overledene geplaatst, de jongeman was schijnbaar willekeurig in het graf gelegd. De onderzoekers denken door het graf meer te weten te komen over de verhoudingen tussen de verschillende indianenvolken in Midden-Amerika. Zo werden in het graf veel objecten uit de Olmec-cultuur gevonden, terwijl het graf in het gebied van de Zoque-indianen lag. Ook hopen ze dat er nu onderzoek komt naar de piramides van de Olmec, waar mogelijk ook mensen begraven liggen.
(NOS)

Bookmark and Share


Terug